Pilod

ZA 30 JUNI  19:00 - 20:00
GENRE: alternatief, indie, shoegaze
HERKOMST: Leuven
Website / Vi.be / Facebook / Twitter / Spotify / YouTube


Biografie

Pilod ontstond in september 2012 uit de assen van The Boy Outside, de eerste band waarin zanger/gitarist Frédéric Baervoets en bassist Christophe Vandewoude elkaar vonden na zelf jarenlang in de Leuvense muziekscene te hebben gespeeld.

Samen met drumster Valerie Stoens richtten zij hun nieuwe band op, schreven, jamden en tourden, en brachten zelfs een jaar later het enthousiast onthaalde 'Sunny Forecast' uit, een plaat vol krakende en piepende gitaarmelancholie. De ontmoeting met geluidsman en intussen vriend Steven Crabbé in dezelfde periode zorgde ervoor dat de band zijn eigen geluid verfijnde en een hechter trio werd.

Toen Valerie in de zomer van 2015 besloot de band te verlaten, ging Pilod onder dezelfde naam op zoek naar een nieuwe drummer. Die vonden ze in Geert Luyts, een oude bekende uit hun middelbare schooltijd. De chemie was voelbaar en een nieuwe wisselwerking deed de muziek evolueren naar een strakker en steviger geluid. Het afgelopen jaar schreven en repeteerden zij zo een aantal nieuwe nummers bij elkaar.

Pilod keert in oktober 2016 terug met een nieuw album: 'Black Swan'. Het thema van de zwarte zwaan, de impact van het hoogst onwaarschijnlijke, staat centraal en verkent een wereld dichter bij huis. De wringende gitaren en verstopte melodieën, die schatplichtig zijn aan hun prille muziekroots in de jaren negentig, zijn nog altijd de basiselementen, maar evolueren door de nieuwe bezetting tot een andere sound. Of het nu gaat om sombere urgentie, dreigende explosiviteit of een hypnotiserend processietempo, de songs nemen hun tijd om te ontwikkelen en krijgen live een directe en intense impact.

Pilod heeft ondertussen op een zeventigtal podia gestaan in binnen- en buitenland. Ze speelden reeds in Trix, Muzikodroom, Depot en als voorprogramma van Geoff Farina, maar ook op locaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.